Málo pohybu, nezdravá a nepravidelná strava. Tieto dôvody neustále spôsobujú nárast ochorení ako rakovina, diabetologické ochorenia a nadváha. Už Hipokkrates tvrdil, že „Nech jedlo je vaším liekom a liek vaším jedlom."
Výživa je významný faktor !
Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý zohráva dôležitú úlohu v udržovaní dobrého zdravotného stavu a kondície. Zdravá výživa je dlhodobý, respektíve celoživotný štýl stravovania a preferencie potravín so zameraním na vysokú nutričnú kvalitu, pestrosť a plnú výživovú hodnotu. Strava by mala byť pestrá a mala by zohľadňovať zdravotný stav, vek a fyzickú námahu konkrétneho človeka. Dôležité je jesť pravidelne s pauzami medzi jedlami približne dve až tri hodiny.
Denný príjem potravy by mal byť z energetického hľadiska rozdelený takto:
- raňajky 25 %,
- desiata 10 %,
- obed 30 %,
- olovrant 10 % a
- večera 25 % celkovej dennej dávky.
Vyvážená strava tvorí optimálny podiel základných živín:
- bielkovín (10 - 15 %)
- tukov (25 - 30 %):
- cukrov (55 - 65 %) s ich energetickou hodnotou.
Živočíšne a rastlinné bielkoviny by mali mať v strave zastúpenie približne 50:50 živočíšne zdroje plnohodnotné bielkoviny s nízkym obsahom tuku aj rastlinné produkty (strukoviny, ryža, cereálie).
Hlavné zložky energetického výdaja tvoria:
- bazálny metabolizmus: Podieľa sa 60 - 70% na celkovom dennom energetickom výdaji
- energetický výdaj pri pohybovej aktivite: Podieľa sa na celkovom dennom energetickom výdaji 20 – 30 %
- energetický výdaj po jedle: spojený s procesom trávenia, vstrebávania a metabolizmu živín obsiahnutých v potrave
Potraviny, ktoré by sme mali zo stravy vyradiť sú predovšetkým potraviny s vysokou hustotou energie vďaka veľkému obsahu tuku alebo cukru. Mali by sme sa vyhnúť konzumácii mastných mäsových a údenárskych potravín a smotanových mliečnych výrobkov. Takisto treba elimitovať príjem bežných cukrárskych a pečivových sladkostí. Dôležitý je aj pitný režim. „Dlhodobý nedostatok tekutín môže viesť k poruchám funkcie obličiek, vzniku močových kameňov, zápche a bolestiam hlavy
Pár tipov, ako sa zdravo stravovať:
- Jedávajte pestrú stravu
- Jedávajte potraviny bohaté na sacharidy
- Doprajte si veľa ovocia a zeleniny
- Udržiavajte si správnu telesnú hmotnosť
- Jedzte primerané porcie
- Jedzte pravidelne
- Pite dostatok tekutín
- Pohybujte sa
Autor : Peter Porubský. Foto: Depositphotos Inc