Vitamíny a minerály

Vitamín c (nedostatok)

VITAMIN c 

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú základnou zložkou potravy a nevyhnutné pre náš organizmus. Zelenina v ľudskom tele normalizuje látkovú premenu, znižuje schopnosť zadržovať vodu, podporuje pohyb čriev.

 Vitamíny

vitamíny

             Sú esenciálne látky, ktoré zabezpečujú správnu funkciu celého organizmu a musíme ich prakticky prijímať každodenne.  Antioxidanty eliminujú negatívne účinky voľných radikálov. Podobne sa správa aj ľudské telo, bráni sa tvorbou antioxidantov, ktoré však nepostačujú pokryť potrebu tela, nakoľko si voľné radikály vytvárame zlým životným štýlom.

 

Najvýznamnejší oxidant je vitamín C

Bez vitamínu C nevie ľudský organizmus fungovať. Denný prísun je nevyhnutný , lebo telo si nevie vytvoriť zásoby vitamínu C. Jeseň ponúka obrovské množstvo darov Zeme v podobe ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C. 

Okrem vysokého obsahu vitamínu C napríklad paradajky (rajčiny) obsahujú aj vitamín A, minerály, draslík, vápnik a lykopén, ktorý znižuje riziko vzniku mnohých druhov rakoviny. Je aj inhibítor ochorenia srdca. Fermentovanie zeleniny na jeseň je výborný spôsob prísunu živin, aktívnych enzýmov, minerálov, vitamínov a vlákniny do organizmu ( sudová kapusta). Rovnako má obrovský obsah vitamínu C chcren, cesnak, cibula a cvikla.

Cvikla

cvikla

Je veľkým zdrojom cenných látok a vlákniny na znižovanie cholesterolu. Obsahuje minerály na zabraňovanie prekyslenia organizmu, je proti anémii pôsobí na rast buniek a tkanív. Pre obsah vitamínu C je posilňovač obranyschopnosti.

Cvikla bola uznávaným liekom už v Mezopotámii na riešenie nachladnutia a infekcii dýchacích ciest. Vitamín C v nej pôsobí aj proti zápche, zbavuje organizmus aj toxických látok, pôsobí proti vyčerpanosti, únave a závratom.

Vitamí C v ovocí

ovocie vitamin C

Vitamí C v domácom aj suptropickom ovocí priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a práve vďaka antioxidačným vlastnostiam má vitamín C schopnosť zachytávať voľné kyslíkové radikály posilňovať steny ciev a zabraňovať ich krehkosti. Trh ponúka pestré množstvo výživových doplnkov s vitamínom C.

Minerálne látky

Vysoký obsah minerálnych látok obsahujú orechy, vlašské orechy, lieska. Minerály z nich liečia prechladnutie chrípku, dýchacie infekcie práve na jeseň.

 

Citróny

citrón

Za takmer dokonalé ovocie považujeme citrusy. Majú vysoký obsah vitamínu C. Pri trávení citrusov nevzniká toxický odpad, naopak stimuluje vylučovanie škodlivín s tela. Citrusy obsahujú aj minerály a fytochemikálie. Majú málo kalórii znižujú krvný tlak stimulujú imunitu a brzdia stárnutie. Vitamín C v citrusoch podnecuje produkciu kolagénu a podporuje elasticitu kože.

Pri nedostatku surových citrusov môžme pokojne siahnuť na vyživové doplnky s ich lahodnou príchuťou napríklad pri nedostupnosti surových produktov obsahujúcich kyselinu askorbovú.

Čo spôsobí deficit vitamínov

Ak je v organizme nedostatok určitého vitamínu dochádza k akútnym, alebo chronickým prejavom jeho karencie. (avitaminóza, hypovitaminóza.) Ku klasickým avitaminózam patrí napríklad skorbut ( avitamínoza C), rachitída ( avitaminóza D), alebo beri-beri (avitaminóza B1). Najznámejšia hyprevitaminóza z nadbytku príjímov vitamínov je zo skupiny D a A.

V uponáhlaných dňoch či nedostatku dostupnosti čerstvého ovocia a zeleniny môžeme siahnuť pre svoj potrebný prísun vitamínov a minerálov práve po výživových doplnkoch.  

 

Autor : Mgr. Helga Porubská.  Foto: Depositphotos Inc