Srvátkový proteín

 

protein

Jednou z najstarších potravín, ktoré cicavce konzumujú je mlieko. Mlieko už od nepämeti je základnou potravinou u cicavcov, teda aj u človeka. Už v rannom veku je to hlavný zdroj výživy pre telo. Materinské mlieko obsahuje veľa bielkovín a vitamínov potrebných na správny rast a funkciu tela. Mlieko vo všeobecnosti obsahuje hlavne zdroje bielkovín, kazeín, srvátku.

Dnes sa často stretávame s termínom srvátkový proteín alebo (whey proteín). Podľa množstva bielkovín ich delíme do rôznych skupín, ako napríklad: srvátkový proteínový koncentrát alebo srvátkový proteínový izolát.

 

Srvátkové bielkoviny (zložky)

proteín prášok_1

-Zhruba 50% srvátkovej bielkoviny tvorí beta laktoglobulín. Tu je známe, že je to veľmi dobrý zdroj esenciálnych aminokyselín plus aminokyselín s rozvetveným reťazcom. Aminokyseliny, ktoré majú rozvetvený reťazec sú leucín, izoleucín a valín. Inak ich nazývame aj BCAA. Tieto aminokyseliny si naše telo nevie vygenerovať samo to znamená, že ich musíme prijímať z vonku, teda z potravy.

Medzi veľmi dobré vlastnosti patrí aj fakt, že bcaa aminokyseliny znižujú bolesti svalstva (tzv. Svalovica ) a zároveň budujú svalstvo (naberanie).

bcaa_1

Leucín, izoleucín a valín

Sú to, ako sme si už povedali esenciálne aminokyseliny, ktoré sa vyskytujú v bielkovinách, ktoré musíme prijímať v potrave. Spoločne predstavujú okamžitý zdroj energie. Okamžitý, preto, lebo sa nachádzajú v krvnom obehu odkiaľ sa distribujujú rovno do svalstva, kde sa podieľajú na jeho ochrane a stavbe.

- Alfa laktalbumín ďalšia zložka srvátkovej bielkoviny obsahuje zhruba 20-25% srvátkového proteínu. Táto látka je najpodobnejšiemu materskému mlieku. Obsahuje veľké množstvo rozvetvených aminokyselín

-Poslednou zložkou sú imunoglobulíny. Zastúpenie srvátkového proteínu je u nich cca 10-15%. Táto zložka proteínu je veľmi dôležitá pre imunitný systém takzvane moduluje imunitu.

- 1-2% tvorí laktoperoxidáza. Je to veľmi dôležitý enzým. Môžeme povedať, že sa podieľa na zabíjaných rôznych bakteriálnych druhoch. Zastupuje menšia časť bielkovín cca 0, 5%

- Zdrojom esenciálnych aminokyselín v srvátkovej bielkovine je aj hovädzí sériový albumín. Je to pomerne veľký proteín tvorí 5-10% obsahu srvátkovej bielkoviny.V laboratóriách sa používa ako štandard koncentrácie proteínov.

- Poslednou zložkou srvátkového proteínu je glykomakropeptid (GMP). Je označovaný aj ako kazeínový makropeptid. Môžeme o ňom povedať, že je jeden z mála prirodzene sa vyskytujúcich proteínov bezpečných pre človeka.

 

Výroba srvátkového proteínu.

výroba proteínu whey

Pri výrobe srvátkového proteínu treba dodržať zopár dôležitých postupov. Ako prvý krok je výroba syra mlieko sa zohrieva z dôvodu likvidácie baktérii. Ako sa teplota zvyšuje mlieko sa delí na tvaroh a srvátku. Vzniknutá srvátka, ktorá je v tekutom stave sa necháva filtrovať a sušiť až do momentu kedy z nej nevznikne proteínov i prášok. No existujú ešte ďalšie spôsoby, ako vyrábať srvátkový proteín, a to mikrofiltrácia a ultrafiltrácia.

Mikrofiltrácia

Pri tomto druhu výroby sa srvátka necháva filtrovať sadou keramických mikrofiltrov, ktoré zo srvátky odstránia tuky, sacharidy a vodu.Táto metóda sa vykonáva v chladnom prostredí pričom sa odstráni väčšina tuku a laktózy.

Ultrafiltrácia

Pri tejto metóde môžeme povedať, že sa odstráni skoro všetok tuk a laktózu. Zároveň sa ponecháva lepší koncentrát srvátky.Dnes sa pri ultrafiltračnej metóde výroby srvátkového proteínu robí výskum, ktorý je založený na báze kladne na by tých ultrafiltračných membrán, ktoré by mali zabezpečiť kvalitnejšiu výrobu srvátkových proteínoch. Z výsledkov testov bolo potvrdené, že sa zvýšila selektivita o 600%.

Druhy srvátkových proteínov.

Poznáme tri základné typy srvátkových proteínov, a to sú Srvátkový proteínový koncentrát, Izolát srvátkovej bielkoviny a srvátkový bielkovinový hydrolyzát.

-Srvátkových proteínový koncentrát:

Inak označovaný aj ako (WPC). Je jedinečným nízkym obsahom hladiny tukov a sacharidov. Pri takomto druhu sa môže pohybovať podiel bielkovín okolo 90%

-Izolát srvátkovej bielkoviny:

Inak označovaný aj ako (WPI). Obsah bielkovín pri tomto druhu proteínu sa pohybuje nad 90%. Môžeme ho zaradiť medzi proteíny vhodné na šport s vysokou intenzitou zaťaženia.

- Bielkovinový hydrolyzát:

Inak označovaný aj ako (WPH). Tento druh proteínu prešiel čiastočnou tzv. Hydrolízov. To znamená, že je najlepšie stráviteľný. Je preferovaný aj v oblasti lekárskych proteínových doplnkoch. Má lepšiu stráviteľnosť a nižší počet alergénov.

Rast čistej svalovej hmoty

telo protein

Príjem srvátkového proteínu spolu s cvičením a zdravou životosprávou môže mať za následok nárast svalovej hmoty.Pri nízkokalorických diétach sa srvátkový proteín dobre osvedčil.Preukazuje sa, že nieje pri suplementácii taký razantný úbytok svalovej hmoty.

 

Srvátkové proteíny by mali ľudia s problémami pečene konzultovať pred suplementáciou so svojím lekárom. Základom správneho životného štýlu je správne stravovanie dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Doplnky stravy sú skutočne len doplnky. Základom je zdravá a vyvážená strava, po ktorej bude organizmus pracovať v tom správnom rytme.

 

Autor : Peter Porubský.  Foto: Depositphotos Inc 

 

http://www.preventativemedicineclinic.com/whey-protein/

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-bcaa

https://sk.wikipedia.org/wiki/Leuc%C3%ADn

https://gogood.co.nz/blogs/protein-101/how-is-whey-protein-manufactured

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19397718/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263371#muscle_building_and_weight_loss

https://examine.com/supplements/whey-protein/