Srvátkový proteín (Whey Protein) Všetko čo by ste mali vedieť o tomto skvelom proteíne

Srvátkový proteín (Whey Protein) je to jeden z najpopulárnejších proteínov na svete. Srvátkový proteín obľubuje široká obec športovcov. Pokiaľ by ste chceli začať cvičiť a budete to mysleť so športom vážne nemali by ste tento skvelý produkt obchádzať. Samozrejme pokiaľ vám to Váš zdravotný stav dovoľuje. 

srvátkový whey proteín

Obsah:

  • Výroba
  • Druhy srvátkových proteínov (aký proteín si vybrať?)
  • Zloženie
  • Ako nám pomáha srvátkový proteín
  • Výhody vs nevýhody

Výroba Srvátkového proteínu (Whey Protein)

Srvátkový proteín sa vyrába z mlieka zvyčajne z kravského. V podstate je to vedľajší produkt pri výrobe syru. Do mlieka sa pridávajú enzýmy, katalyzátory, ktoré spôsobujú zrážanie mlieka a následné oddelenie kvapalín a pevných látok.

Poznáme 2 spôsoby výroby Srvátkového proteínu.

  1. Výroba srvátkového proteínu iónovou metódou. (extrahuje sa tak natívny srvátkový proteín)
  2. Výroba srvátkového proteínu membránovou filtráciou (výroba prebieha za pomoci membrán. mikrofiltrácia a ultrafiltrácia)

Iónová metóda predstavuje výrobu srvátkového proteínu procesom iónovej výmeny, kde sú proteíny oddeľované ich vlastným elektrickým nábojom.

Membránová filtrácia predstavuje výrobu srvátkového proteínu za použitia keramických filtrov. Dá sa to jednoducho predstaviť ako výroba cez sito. Pri tejto výrobe sa odstraňuje veškeré nežiadúce materiály, ako napríklad tuk či laktóza. Pri tejto výrobe sa nepoužívajú žiadne chemikálie za pomoci, ktorých sa srvátkový proteín extrahuje. Môžeme hovoriť o proteíne v pôvodnom nepoškodenom stave. 

Druhy srvátkových proteínov (aký proteín si vybrať?)

srvátkové proteiny druhy

  1. Srvátkový izolát (Whey protein isolate)
  2. Srvátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)
  3. Srvátkový hydrolyzát (Whey protein hydrolysate)

 

Pýtate sa aký proteín si vybrať? Ktorý proteín je ten najlepší? Ako vidíte máte na výber z troch možností. Tak si ich rozoberieme na drobné.

 

Srvátkový izolát (Whey Protein Isolate. WPI)

Srvátkový izolát je skvelý proteín s vysokým obsahom bielkovín až 90%. Neobsahuje alebo ak tak veľmi málo laktózy a skoro žiaden tuk a sacharidy. Je obľúbený vo fázach redukcie váhy alebo je to správnou voľbou pre ľudí s intoleranciou laktózy. V neposlednom rade napomáha regenerovať svaly po tréningu alebo inej fyzickej záťaži.

Vyrábať sa môže mikrofiltráciou či iónovou metódou.  Pri výrobe srvátkového proteínu iónovou metódou získavame zhruba o 5% viac proteínu v porovnaní s mikrofiltráciou.

 

Srvátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)

 Srvátkový koncentrát sa radí medzi proteíny s nižšou kvalitou a obsahom bielkovín. V tomto druhu srvátkového proteínu sa hodnoty bielkovín pohybujú v rozmedzí od 35-89%. Obsahuje tuky, uhľohydráty, laktózu, minerály a sacharidy. Svojej obľube sa teší u športovcov, ktorí nedbajú až tak veľmi na svoje kilečko. Často sa srvátkový koncentrát spája aj s objemovou fázou.

Vstrebávanie je pri srvátkovom koncentráte horšie proces vstrebávania začína až po hodine a úplne by sa mal stráviť zhruba po dvoch hodinách. Nakoľko obsahuje laktózu je jasné, že nieje vhodný pre ľudí s intoleranciou laktózy. Je skvelým zdrojom rozvetvených aminokyselín BCAA.

 Vyrába sa filtračnou metódou, ktorá, ako sme si už povedali je menej kvalitnejšia. Tento produkt sa nachádza v e shopoch pod špeciálnym označením, ako napríklad WPC a k tomu sa priraďuje číslo, ktoré nám vie hneď povedať koľko percent bielkovín daný produkt obsahuje. Napríklad WPC89.

 

 Srvátkový hydrolyzát (Whey protein hydrolysate)

Srvátkový hydrolyzát je často spájaný s výrazom predtrávený. A je tomu tak obsahuje predtrávené aminokyseliny za pomoci, ktorých sa rýchlo vstrebáva. Vstrebateľnosť sa dá merať v minútách. Srvátkový hydrolyzát je dobre rozpustný vďaka tomu, že je vyrábaný metódou hydrolýzy. Podiel bielkovín v srvátkovom hydrolyzáte sa pohybuje od 80-90%.

V randomizovaných štúdiách sa dokazoval fakt, že jedinci, ktorý konzumovali Srvátkový hydrolyzát mali rýchlejšie zregenerované svalstvo. Je obľúbený vo fázach objemovky. Obec športovcov Srvátkový hydrolyzát radí medzi najkvalitnejšie proteíny na trhu.

Srvátkový hydrolyzát (Whey protein hydrolysate) obsahujú malé množstvo tuku, laktózy a sacharidov. Výhodou je to, že obsahuje vyššie množstvo rozvetvených aminokyselín BCAA. Je vhodný pre ľudí s intoleranciou laktózy.

 

Zloženie

výroba srvátkového proteínu

Srvátkové proteíny sú vyrábané zo srvátky. Srvátka je vedľajším produktom pri výrobe syra. Svoju cestu srvátkové proteíny začínajú ako čerstvé kravské mlieko. Ako sme si už povedali srvátkové proteíny sa vyrábajú rôznymi metódami, ako je iónová metóda a membránovou filtráciou.

Mlieko je, teda základným elementom pri výrobe srvátkového proteínu. V skutočnosti mlieko obsahuje dva hlavné tipy bielkovín, a to srvátka a kazeín. Koncentrácia srvátky sa pohybuje okolo 20% a kazeínu 80%. Srvátka sa nachádza vo vodnej časti mlieka. Jednoduchší príklad je ten, že, keď ste si niekedy otvorili jogurt a našli ste na vrchu niečo pripomínajúce vodu tak presne to je srvátka.

Vo všeobecnosti sú srvátkové proteíny rýchlo a ľahko vstrebávateľné. Obsahujú množstvo aminokyselín s rozvetveným reťazcom BCAA a leucínom, ktoré stimulujú syntézu bielkovín vo svaloch.

 Proteíny pozostávajú s a-laktalbumínu , β-laktoglobulínu, sérového albumínu a imunoglobulínov.

 

Ako nám pomáha srvátkový proteín

To, že srvátkový proteín má skvelú schopnosť stimulovať rast svalstva azda niet pochýb. Vďaka vysokému obsahu proteínov a rozvetvených aminokyselín BCAA je srvátkový proteín vynikajúcim doplnkom stravy, ktorý napomáha k rastu a regenerácií svalstva v ľudskom tele.

Konzumácia srvátkového proteínu má okrem toho, že podporuje rast svalov a regeneráciu tak má obrovské množstvo výhod ako zvyšovanie hustoty kostných minerálov, zmierňuje príznaky hepatitídy, znižuje príznaky depresie, znižovanie krvného tlaku, .

Srvátkový proteín je bohatý na cysteín, ktorý zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu a tým vedie k pozitývnim zdravotným výsledkom. V súčastnej dobe sa ukazuje že bielkoviny chránia pred osteoporózou.

Tento proteín má schopnosť rýchleho strávenia a vykazuje veľkú schopnosť dostať naše telo po tréningu s katabolického stavu (chudnutie svalstva) do anabolického stavu (naberanie svalstva). 

 

Výhody vs nevýhody

Ako pri každých výrobkoch aj pri srvátkových proteínoch vieme poukázať na výhody alebo nevýhody. Nie každý srvátkový proteín má rovnaké parametre. Uvedieme si zopár príkladov, ktoré nám pomôžu orientovať sa vo svete srvádkových proteínov.

  • Srvátkový izolát (Whey protein isolate)
  • Srvátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)
  • Srvátkový hydrolyzát (Whey protein hydrolysate)

 

Srvátkový izolát (Whey protein isolate)

Výhody:

  1. Vysoký obsah proteínu
  2. Rýchla absorbcia a vstrebateľnosť
  3. Vysoká koncentrácia rozvetvených aminokyselín BCAA
  4. Vynikajúca stráviteľnosť
  5. Nízky obsah laktózy a tuku
  6. Dobrá rozpustnosť
  7. Dobrá chuť

Nevýhody:

  1. Vysoká cena

Srvátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)

Výhody:

  1. Najlepšia chuť zo všetkých spomínaných 
  2. Nízka cena 
  3. Rýchla vstrebateľnosť

Nevýhody:

  1. možnosť zažívacích ťažkostí (nadúvanie)
  2. Vyšší obsah laktózy a tuku

Srvátkový hydrolyzát (Whey protein hydrolysate)

Výhody:

  1. Najkvalitnejší spoza všetkých
  2. Rýchlo vstrebateľný
  3. Nízky obsah tukov
  4. Nízky obsah laktózy

Nevýhody:

  1. Vysoká cena
  2. Horkosť

Autor : Peter Porubský.  Foto: Depositphotos Inc 

Zdroje: