Sacharidy

 

cukor-640x426

Sacharidy sú organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O). V staršom názvosloví uhľohydrát, uhľovodan, karbohydrát, ľudovo cukor.  Tvoria súčasť rastlinných a živočíšnych buniek, slúžia ako hlavný zdroj energie, ako zásobná látka, ako ochrana buniek a sú zložkami rôznych biologicky aktívnych látok. Sacharidy rozdeľujeme na tri hlavné skupiny: Monosacharidy, Oligosacharidy, Polysacharidy.

 

Monosacharidy:  

Predstavujú okamžitý zdroj energie. Sú to kryštalické látky dobre rozpustné vo vode. Definujeme ich ako hydroxyaldehydy (aldózy) alebo hydroxyketóny (ketózy). Hroznový cukor je najrozšírenejší monosacharid, nachádza sa v ovocí a v krvi cicavcov.

cukor

Oligosacharidy:

Sú sacharidy zložené z dvoch až desiatich monosacharidových podjednotiek. Nepredstavujú okamžitý zdroj energie.

Najznámejšie oligosacharidy sú:

sacharóza – repný cukor

laktóza – mliečny cukor

maltóza – melasový alebo sladový

 

Sacharóza (bežný cukor, disacharid pozostávajúci zo v stavených zložiek glukózy a fruktózy) je sacharid so sladkou chuťou. Veľké množstvá cukru sa tvoria v cukrovej repe a cukrovej trstine.

Laktóza (mliečny cukor) je súčasťou mozgových lipoproteínov. Mala by byť zdrojom cukru najmä u detí.

 Maltóza (sladový cukor) sa nachádza v kôre pomarančov. Spolu s galaktózou by nemala chýbať v detskej výžive.

 

 

zdrava strava

 

Polysacharidy:

sú hlavným zdrojom energie a vlákniny. Ako zlúčeniny jednoduchých cukrov sú obsiahnuté v ryži, chlebe, zelenine, ovocí, cestovinách, cereáliách a v iných potravinách obsahujúcich škrob. Polysacharidy sa dlhšie vstrebávajú, glukóza sa uvoľňuje postupne.

 

Najznámejšie polysacharidy sú:

Polysacharidy rastlinného pôvodu:

  • Celulóza
  • Škrob
  • Inulíny
  • Pektíny
  • Kyselina algínová

 

Polysacharidy živočíšneho pôvodu:

  • Glykogén
  • Chitín
  • Kyselina hyalurónová
  • Heparín

 

Autor : Peter Porubský.  Foto: Depositphotos Inc 

https://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid