Sacharidy sú organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O). V staršom názvosloví uhľohydrát, uhľovodan, karbohydrát, ľudovo cukor. Tvoria súčasť rastlinných a živočíšnych buniek, slúžia ako hlavný zdroj energie, ako zásobná látka, ako ochrana buniek a sú zložkami rôznych biologicky aktívnych látok. Sacharidy rozdeľujeme na tri hlavné skupiny: Monosacharidy, Oligosacharidy, Polysacharidy.
Monosacharidy:
Predstavujú okamžitý zdroj energie. Sú to kryštalické látky dobre rozpustné vo vode. Definujeme ich ako hydroxyaldehydy (aldózy) alebo hydroxyketóny (ketózy). Hroznový cukor je najrozšírenejší monosacharid, nachádza sa v ovocí a v krvi cicavcov.
Oligosacharidy:
Sú sacharidy zložené z dvoch až desiatich monosacharidových podjednotiek. Nepredstavujú okamžitý zdroj energie.
Najznámejšie oligosacharidy sú:
sacharóza – repný cukor
laktóza – mliečny cukor
maltóza – melasový alebo sladový
Sacharóza (bežný cukor, disacharid pozostávajúci zo v stavených zložiek glukózy a fruktózy) je sacharid so sladkou chuťou. Veľké množstvá cukru sa tvoria v cukrovej repe a cukrovej trstine.
Laktóza (mliečny cukor) je súčasťou mozgových lipoproteínov. Mala by byť zdrojom cukru najmä u detí.
Maltóza (sladový cukor) sa nachádza v kôre pomarančov. Spolu s galaktózou by nemala chýbať v detskej výžive.
Polysacharidy:
sú hlavným zdrojom energie a vlákniny. Ako zlúčeniny jednoduchých cukrov sú obsiahnuté v ryži, chlebe, zelenine, ovocí, cestovinách, cereáliách a v iných potravinách obsahujúcich škrob. Polysacharidy sa dlhšie vstrebávajú, glukóza sa uvoľňuje postupne.
Najznámejšie polysacharidy sú:
Polysacharidy rastlinného pôvodu:
- Celulóza
- Škrob
- Inulíny
- Pektíny
- Kyselina algínová
Polysacharidy živočíšneho pôvodu:
- Glykogén
- Chitín
- Kyselina hyalurónová
- Heparín
Autor : Peter Porubský. Foto: Depositphotos Inc