Kolagén

 

kolagen prasok

Kolagén pochádza z gréckeho slova kólla, čo znamená vo voľnom preklade ako lepidlo. Kolagén tvorí veľkú časť bielkovín v ľudskom tele a zastupuje asi jednu tretinu bielkovinového zloženia. Je veľmi dôležitý pri tvorbe kostí, kože, šliach, svalov a väzov. Kolagén sa nachádza aj v iných častiach ľudského tela napríklad, ako sú krvné cievy alebo zuby. Existuje asi 28 druhov kolagénu a je najrozšírenejší v živočíšnej ríši.

Kolagén tvorba

kolacen colagen

Zistilo sa, že pri dovŕšení 25 roku života telo začína produkovať menej kolagénu. Ten sa nám stará napríklad o pokožku to znamená ak máme nedostatok kolagénu môže sa objaviť vráskavá a ochabnutá pokožka. Znížením tvorby kolagénu v ľudskom tele môže dochádzať aj k oslabeniu chrupavkám. Pri tvorbe kolagénu je veľmi dôležitý vitamín C. Pokiaľ má telo znížený príjem vitamínu C znižuje sa tvorba kolagénu. Tvorba kolagénu v našom tele prebieha prakticky neustále. Kolagén sa generuje za pomoci jedinečných aminokyselín, a to glycín a prolín. Treba si uvedomiť, že pri prijímaného kolagénu z výživových doplnkoch sa kolagén vyrába zo zvierat konkrétne z cicavcov, ako napríklad z rýb a vtákov. To nám značí, že nie je vegánsky.

Druhy kolagénových proteínov

Ako sme si už v úvode uviedli kolagénových proteínov máme 28 druhov. Vyberieme zopár druhov:

kolagen collagen

Kolagén typu I, kolagén typu II, kolagén typu III.

Kolagén typu I.

Kolagén tohto typu má najväčšie zastúpenie v ľudskom tele. Tento typ kolagénu sa nachádza v kostiach, kože, cievach alebo chrupavkách. Niektoré štúdie poukazujú na to, že by kolagén mohol podporovať hojenie rán a mohol by napomáhať pri zrážaní krvi. Medzi najlepšie zdroje kolagénu typu I. Môžeme radiť ryby, hovädzie mäso alebo vývar z kostí.

Kolagén typu II.

Vývar z kostí by sa mohol radiť medzi najlepší zdroj kolagénu typu II. Dá sa povedať, že sa nachádza v elastickej chrupke a tlmí vaše kĺby. Kolagén typu II. Sa používa pri osteoartróze. Vyrába sa z kuracieho mäsa.

Kolagén typu III.

Táto forma kolagénu je po type kolagénu I. Najrozšírenejším. Niektoré štúdie naznačujú, že tento typ kolagénu je dôležitý pri syntéze krvných doštičiek. Tento typ zlepšuje štruktúru vlasov a krvných ciev. Zdroj kolagénu typu III. Vieme nájsť napríklad vo vajíčkach alebo vývaru z kostí.

Existujú látky, ktoré poškodzujú kolagén.

Cukor – spôsobuje neschopnosť kolagénu opravovať sa
Slnečný svit – nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom môže znížiť produkciu kolagénu
Fajčenie – Veľmi nezdravé! Spôsobuje zníženie produkcie kolagénu, čo môže viesť k vráskam a zhoršeniu hojeniu rán.

Zdravý a vyvážený spôsob stravovania vedie k prísunu všetkých potrebných živín na fungovanie tela. Preto treba myslieť na to, aby nám bola potrava liekom a nie lieky potravou.

 

 

Autor : Peter Porubský.  Foto: Depositphotos Inc 

 

 

 

Zdroje:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-714/collagen-type-ii-native

https://www.humann.com/nutrition/different-types-of-collagen/#section3

https://www.healthline.com/nutrition/collagen#safety-side-effects