Avokádová fitness nátierka

Avokádo je ovocie, ktoré má široké využitie v kuchyni. Medzi pozitívne účinky avokáda patrí to, že obsahuje kyselinu olejovú a tá slúži ako ochrana proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Zároveň je dobre spomenúť, že v avokáde je vysoký obsah vlákniny, ktorá má výrazný vplyv na správne fungovanie metabolizmu.
 
Avokádová nátierka je bohatá na zdravé tuky, ako sú omega 3 a 6 mastné kyseliny a na vitamíny, živiny.

 

Avokádová nátierka - recept

avokádová nátierka

Suroviny:

  • 1x Veľké avokádo (zrelé)
  • 1 dcl. Panenského olivového oleja
  • 1/2 Citrónu
  • 2x Strúčik cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli alebo himalájskej soli 
  • 1/3 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/3 čajovej lyžičky bieleho mletého korenia
  • 2x Polievková lyžica odtučneného bieleho jogurtu
  • 2x Lyžica žervé
Postup:
 
Avokádo rozpolíme a vyberieme kôstku. Šupku z avokáda odstránime a nakrájeme na kocky. Čisté a nakrájané kocky avokáda dáme do mixéra alebo misky, kde budeme postupne pridávať jednotlivé suroviny. Pokiaľ je avokádo zrelé kocky sa vám nepodaria spraviť, v takom prípade do misky sa snažte dať, čo najviac dužiny bez šupky.
 
Ako prvé pridáme 1 dcl. Olivového panenského oleja a ďalej pridáme 1/2 odšťaveného citrónu, roztlačíme 2 strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky morskej soli, 1/3 čajovej lyžičky čierneho korenia, 1/3 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia, Dve polievkové lyžice odtučneného bieleho jogurtu, 1/3 čajovej lyžičky bieleho mletého korenia a dve lyžice žervé. Všetky prísady rozmačkáme vidličkou, ručným ponorným mixérom alebo mixérom.

 

Dobrú chuť.

Skvelú avokádovú nátierku je možné konzumovať kedykoľvek počas dňa. Nátierka z avokáda by sa mala skonzumovať do 24 hodín inak je možné, že stmavne (z oxiduje).
 
Najlepšia avokádová pomazánka je tá, ktorá zmizne hneď zo stola. Nám sa to podarilo takmer hneď :-
 
Očarí každú návštevu a spestrí deň. Osvieži a príjemne zasýti každého hladoša. 
 
Tipy a triky:
 
Skvelú fitness nátierku z avokáda je možné podávať na chrumkavé viaczrnné plátky, na ktorých to skvele chutí alebo na žitné plátky. Vynikajúcim typom je použiť avokádovú nátierku, ako ekvivalent drezingu ku steaku alebo pridať na cestoviny. 
 
Pokiaľ kúpite avokádo, ktoré je tvrdšie a ešte nedozrelo tak je na to trik, ako zrenie urýchliť. Zabaľte avokádo do papiera a nechajte jeden až dva dni na suchom tmavom mieste.
 
Pokiaľ chcete zrenie avokáda spomaliť odložte ho do chladničky. Chlad spôsobuje spomalovanie zrenia.

Prečo konzumovať avokádo každý deň:

avokádo

 
Avokádo obsahuje viac draslíka, ako banán a draslík sa nám stará pre správne udržanie hladiny krvného tlaku. Zároveň obsahuje nasýtené mastné kyseliny a je bohatým zdrojom vlákniny. Bohatý je aj na antioxidanty, ktoré nám chránia oči. Nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny nám napomáhajú pri budovaní peknej postavy a často sa pridáva do jedálnička pri redukovaní váhy.
 
Autor : Peter Porubský.  Foto: Depositphotos Inc